Tazecik aldığımız meyve sebzeleri doğru koşullarda saklarsak hem daha lezzetli iken yiyebilir hem de israf etmeden, paramızı boşa harcamadan tüketebiliriz. Peki her besin aynı koşullarda taze kalabilir mi? Tabi ki hayır… Hangi besinleri hangi koşullarda saklamamız gerektiğini beraber bakalım.
Buzdolabı Bölümlerinin Kullanımı
Ev buzdolapları genel olarak dondurucu bölümü -18 derece olmak üzere soğutucu bölümü 3-4 derece sıcaklıkta tutulmak üzere tasarlanmaktadır. Buzdolabında mevcut olan sebzeliklerin amacı buzdolabındaki serin havanın kurutucu etkisinden koruma sağlamaktır. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler ve taze meyveler bu kısımda muhafaza edilmelidirler.
Kapaklı yumurtalık bölümü ise yumurtalardan nem kaybını azaltarak yumurtaların raf ömrünün uzatılmasına yardımcı olmaktadır. Eğer kapalı yumurtalık bölümünüz yoksa yumurtaları ağzı kapalı bir saklama kapında saklayabilirsiniz.
Meyve ve Sebzeler
Farklı meyve ve sebzeler farklı şekillerde saklanmalıdır. Sebzelerin genellikle dört tip depolama şekli mevcuttur.
Genel olarak sebzeler buzdolabında yaklaşık 1.1° C’de tutulmalıdır. Buzdolabında sebzelik olarak bilinen çekmeceler mevcuttur. Sebzelerin genellikle kendi özel nem kontrolleri vardır. Mümkünse sebzeleri en uygun sıcaklık ve nemde saklamak gerekmektedir.
Soğuk (0-4 ° C), nemli depolamada saklanacaklar:
Elmalar, Brokoli, Havuç, Marul, Patlıcan
Soğuk (0-4 ° C), kuru depolamada saklanacaklar:
Sarımsak, Soğan
Sıcak, kuru depolamada saklanacaklar:
Acı biber, Balkabağı, Kış kabağı, Tatlı patates
Serin (4-10 ° C), kuru depolamada saklanacaklar:
Domates, Muz, Patates, Limonlar, Misket limonu
Yıkanmış ve kesilmiş herhangi bir meyve veya sebzeyi soğutmalı veya dondurma şeklinde muhafaza etmek gereklidir. Tazeliğini korumak ve hava ile temasını sınırlamak için yıkanmış ve kesilmiş besin kapalı bir kap içerisine konulması gerekmektedir.
Marul gibi çiğ tüketilen yapraklı yeşillikler dondurulmamalıdır. Yeşil yapraklı sebzeler buzdolabına direkt olarak değil de kağıt havlu veya poşetin içerisine koyulur ise saklanma süresi daha uzayabilmektedir.
Etler
Çiğ, pişmemiş et genellikle buzdolabında yaklaşık üç gün güvenli bir şekilde saklanabilmektedir. Pişmemiş eti daha uzun süre tutmak planlıyorsa dondurmak gerektirmektedir. Eti donmadan önce hava sızdırmaz ambalaj ile kaplamak gereklidir. Bu şekilde en az birkaç ay boyunca dondurulabilmektedir.
Çiğ kümes hayvanları buzdolabında, 1-2 gün, dondurucuda parça olarak 9 ay ve bütün olarak 1 yıl; pişmemiş kıyma buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay; pişmemiş biftek veya pirzola buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 4-12 ay; çiğ balık buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 2-6 ay kadar saklanılabilir.